HTML

Holland trip

Friss topikok

  • tucsok1702: A semmittevést meg lehet szokni, de ha van jobb, érdemes nézelődni. A bicajozás nekem sem jött be... (2012.12.11. 13:17) Egy hosszú szünet után...
  • Szabó Kristóf: Szóval 19.-e :) Jegyeztem. Hóban azért kesztyűt vegyél bicózáshoz! Meg a kulacsot pálesszal töltsd... (2012.10.31. 15:01) "Te (mármint én) egy hero (azaz hős) vagy"
  • 6killer: @Edik: kb. 1 hónapja tervezem: a címig jutottam :) (2012.10.15. 20:54) a SÖR
  • 6killer: @Edik: gyere, de ezt már mondtam korábban is (2012.10.15. 20:53) Átköltöztem!
  • SzakalyR: Csudába. Pedig teljes odaadással kezelgettem volna a májadat, ha már így hagytad az enyészetbe sül... (2012.10.13. 10:51) Egy elmaradt utazás

Címkék

Ahol a bringás a király!

2012.09.24. 20:39 6killer

Rólam (már én és a bringa kategóriában) annyit kell tudni, hogy utoljára talán középiskolás koromban tekertem rendszeresen: akkoriban egy régi ötsebességes, piros színű Csepel versenybicóm volt. A váltóját nemigen használtam, mivel nehéz volt újra megtalálni a megfelelő sebességet; annyira nem is volt rá szükségem, mivel Kecskemét nem épp a hegy-völgyeiről (inkább a barackpálinkájáról) híres. Azóta se (egyébként nem is lett volna mivel)... Mivel itt kinn nincs szolgálati autóm, illetve a motorozni sem volt kedvem télen (10 fok alatt azért már elég fázós az idő 100-as tempó környékén), így épp ideje volt újra bringára pattanni (az sem mellékes, hogy a napi 25-30 km talán megteszi a jótékony hatását és ledobok pár kilót); szóval még otthon vettem egy használt KTM trekking bicót (ha itt esetleg nem találnék...).

Habár Budapesten az elmúlt néhány évben - feltehetően a Critical Mass sajtójának is köszönhetően - jelentősen megnőtt a bicajjal közlekedők száma, meg talán néhány bicikliút is épült (bár ez utóbbi lehet, hogy csak politikai reklám kategória, mivel a kiutazásom előtt 1-2 alkalommal volt "szerencsém" tekerni a városban és nem sok bicikliúttal találkoztam, inkább imádkoztam a buszsávban, hogy csak ezt éljem túl), ahogy kiértem Hágába nem akartam hinni szememnek, szinte minden út mellett vagy teljesen elkülönített bicikliút, vagy egy önálló burkolatszínnel (piros) megjelölt sáv van (igen a linken az a sok zöld vonal a bicikliút hálózatot jelöli).

Mivel az első héten nem akartam rögtön belevágni a lecsóba, így a munkába az első napokban még motorral jártam, s csak esténként szoktattam magam (főként a hátsómat) egy kis light-os városi tekeréssel a munkába járáshoz. Ezen kívül esőkabátom nem volt (csak egy Decatlonos ponchóm), így még azt is venni kellett (meg valami hátizsákot, csak nem járhatok a csomagtartóra pókozott reklámszatyorral :)). Hogy én mennyire utálok vásárolni! Nagy nehezen azért sikerült valami HyVent-es cuccot venni, talán abba nem pálok be, annyira... De az ára sem volt semmi, azt hittem elsírom magam: pedig ez még csak a középkategóriás termékekhez tartozott, volt ami 3x ennyibe került (persze ezek már nem esőkabátok, hanem "waterproof shell"-ek :)).

No, ennyi bevezető (?) után rátérnék a mondandóm lényegére; az elmúlt két hét tapasztalatai azt mutatják, hogy itt a közlekedési hierarchiában a bringás a király, legyen az egy szupernagyi (múlt hét kedd reggel frankón lehagyott egy), vagy egy átlagos anyuka (aki 1-2 gyerekkel meg a bevásárolt csomagokkal teker hazafelé), esetleges a zeneórára a hátára szíjazott hegedűtokkal igyekvő 10-12 éves kislány... Nemigen tudok elképzelni itt olyan közlekedési helyzetet, hogy a biciklisnek ne legyen igaza vagy elsőbbsége (az extrém szituációkat leszámítva).

Itt fejeztem be a múlt hét elején... Eddig nem találkoztam még esővel itt, mármint olyan igazival (zuhog, folyamatosan, és nem hagyja abba, közben persze szél, meg egy-egy széllökés). Szóval a múlt hét kedd reggeli, illetve a mai délután élményeim alapján egy kicsit meg kellene változtatni a bejegyzés címét valami ilyesmire: "ahol a bringások olyanok, mint az ázott ürgék". A maihoz képest a múlt hét keddi csak egy kis esőcske volt, épp csak átázott a nadrágom meg a cipőm (az esőkabát még ellátta a funkcióját), aminek eredményeképp egész nap cipő nélkül rohangáltam a cégnél (nem, gatya nélkül nem: váltás nadrágot vittem magammal). Azonban a ma délutáni ítéletidő az kemény volt: az eső végig zuhogott, szembe (naná, hogy nem vittem magammal a szemüvegem). "Szerencsére" a szél is folyamatosan fújt, s néha jött egy-két olyan lökés, hogy komolyan elkezdtem aggódni, hogy a bicikliút melletti csatornában kötök ki (ezek történetesen mindig tele vannak vízzel, nem úgy mint az otthoniak), pedig nem vagyok sem tollpihe-könnyű, sem vitorla nagyságú. A nadrágom kb. 500 m után után már teljesen átázott, így természetesen a vízálló bőrbakancsomba elkezdett befolyni a víz, ahogy vizes nadrágot rámtapasztotta a (menet)szél. A vadi új "waterproof" esőkabátom egészen félútig bírta... Tanulság? Nem tudom: egy "vízálló" esőnadrág biztosan kell.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holland-trip.blog.hu/api/trackback/id/tr624784317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása